Verksamhetsplan för Älvdalens IF SK

Säsongen 2019/2020

Vår vision

Vi vill med vår verksamhet skapa ett livslångt intresse för längdskidåkning samt ge ungdomarna möjlighet till fysisk, psykisk, social och kulturell utveckling.

Ungdomsverksamhet

Vi bedriver gemensamma träningar i närområdet i en trygg och kamratlig miljö. Träningarna leds av tränare med goda kunskaper. Alla tränare ska ges möjlighet till utbildning vid behov. För att nå vår vision är träningarna lekfulla och allsidiga. Vi strävar efter att lära ungdomarna att ta hänsyn och vikten av rent spel. Vi vill att ungdomarna ska känna delaktighet och glädje. Våra träningsgrupper är i första hand uppdelade efter ålder. Utifrån dessa grupper omgrupperar vi allt eftersom skidvanan utvecklas. Indelningen ser i grova drag ut enligt följande: 5-6 år, 7-8 år, 9-10 år, 11-13 år och uppåt. Tränare får överdrag av klubben vid behov.

Läger

Klubbläger sker minst en gång per säsong för ungdomar tävlandes i HD 9-10 och uppåt. Alla som tävlar i dessa klasser har möjlighet att följa för en kostnad av 300 :- som betalas av var och en.

Upptakt och säsongsavslutning

Hålls gemensamt för alla träningsgrupper. Avslutningen och prisutdelning för serietävlingarna äger rum samtidigt.

Tävlingar

Anmälan till tävlingar står respektive ungdom/målsman för. Anmälan sker via idrott online. Klubben står för anmälningsavgiften. Vid mästerskapstävlingar såsom USM, betalar klubben kost, logi och resa för den aktive samt för en ledare per två aktiva.

Barn som tävlar för Älvdalens IF Skidklubb ska från klass HD 9-10 under tävling bära klubbens överdrag eller tävlingsdräkt. Tävlande ska även bära gällande klubbmössa. Om barnet enbart har överdrag och temperaturen är för hög får andra kläder bäras, dock inte andra klubbars kläder. Ungdomar och juniorer från HD 13-14 ska bära klubbens tävlingsdräkt, överdrag och gällande klubbmössa i samband med tävling. Undantag görs för barn och ungdomar som ej tävlat förut och ej har haft möjlighet att beställa kläder. Alla klubbkläder för barn, ungdomar och juniorer subventionernas av klubben med 50 % om den aktive åker tre tävlingar utanför Älvdalens socken. Kretstävling är inte grundande för återbetalning. Återbetalning sker efter säsongens slut, dock innan 30/4, mot uppvisande av resultatlista e. l.

Juniorvision

Vår vision är att våra juniorer ska växa upp till starka och modiga individer som vågar prova nya vägar för att nå sina mål.

De ska lära sig att ingå i en grupp och förstå värdet av att tillhöra ett lag. De ska våga be om hjälp och hjälpa varandra framåt.

Vår önskan är vidare att föräldrarna till de aktiva ska samarbeta för det bästa för gruppen som helhet och verka för att juniorerna, föräldrar och övriga inom klubben jobbar tillsammans på läger, tävlingar och i de arbeten som utförs för klubben.

Juniorer och föräldrar ska värna om och arbeta aktivt för att höja klubbkänslan inom gruppen och föreningen som helhet. Det är viktigt att alla förstår sin egen betydelse för skapandet av vi-känslan inom klubben och att var och en ser rollen som förebild och mentor för de nya/yngre inom föreningen.

Vi vill se att skidåkningen skapar socialt fungerande individer. Vi vill att juniorerna bygger upp en stark, och hållbar fysik och ett kunnande om kroppens funktion, den egna mentala inställningen, likväl som materialets betydelse för ett väl genomfört idrottande.

Varje aktiv bör lära sig materialvård och vallning så att de känner sig säkra även på tävlingar. De bör även lära sig fair-play och nyttan av att lära från andra och dela med sig av kunskap till varandra.

Vi vill skapa en långvarig kärlek till skidåkningen och motion. Skidåkningen ska vara av den betydelsen att de senare vill ge tillbaka och själva vara mentorer för de yngre förmågorna.

Seniorer

Seniorpolicy för längdskidtävlingar ÄIF skidor 2019/2020

ÄIF Skidor betalar startavgifter till seniorklassen i följande längdskidtävlingar under förutsättning att den aktive bär klubbens tävlingsdräkt, överdrag och gällande klubbmössa i samband med tävling.

Bruksvallspremiären, SM, Volkswagen cup, Tjejvasans elitled, Vasaloppets elitled samt övriga Ski Classic-lopps elitled.

Spår och snö

Klubben tillverkar snö samt spår dras i första hand för vår tränings och tävlingsverksamhet. Snötillverkning påbörjas när ansvariga anser det vara lämpligt.

Klubbens medlemmar träffas minst en gång per höst för en gemensam arbetsdag vid skidstadion. Spår och anläggning ses över inför vintersäsongen.

Arrangemang

Klubben anordnar ungdoms, junior och seniortävlingen Björnjakten 14-15 december 2019. Föräldrar till aktiva skall hjälpa till som funktionärer under denna helg. Klubben anordnar även de egna serietävlingarna samt kretstävlingar i samarbete med Mora, Orsa och Rättvik.

Säsongen 2019-2020

- Renovering av broar på skidstadion

- Sommarträning för klubbens ungdomar och uppåt

- Projekt Skyltning fortsätter